Monday, June 30, 2014

Resepi ayam percik


Gambarnya ikan percik.. tapi cara nak buat adalah sama ngan ayam percik..

Seperti biasa sebelum lupa supaya lepas ni nak masak lagi sekali senang nak cari..

Bahan perap
Bawang merah 5 ulas
Bawang putih 3 ulas
Halia 1 inci
Garam

Bahan kuah
Santan pekat 2 paket
Bawang merah 10 biji
Lada kering 4
Halia i inci
Serai 2 btg
Garam
Gula
Asam keping

Ayam diperap selama 30 min.. En suami rajin nak bakar guna arang.. ikutkan sy bakar je atas dapur.. sambil tu siapkan kuah.. Semua bahan di blend.. masakkan atas api kecil sehingga kuah pekat.. pastu ambil separuh utk dilumur kepada ayam sambil bakar.. rasa mmg setanding yang dijual kat pasar ramadhan.. baru sy tahu senang nya nak buat ayam percik.. Gambar tak sempat nak ambil..

0 comments:

Post a Comment