Tuesday, November 23, 2010

Daging masak black pepper..



Lama betul rasa nya tak makan daging.. Sempena Hari Raya Aidiladha br ni merasa jgk la makan daging.. tu pun belas ehsan en husband yg bawak dtg Labuan.. pastu mcm teringin pulak makan daging msk black pepper.. godek2 en google dapat la resepi yg simple.. sy ni kan kalau nak masak mesti nk kena tgk resepi dulu walaupun dah sepuluh kali sy masak benda sama.. jd utk mengelakkan sy drpd tercari2 balik resepi baik la sy tulis kat sini semula.. resepi kali ni hasil drpd kombinasi beberapa resepi.. main belasah saja ikut suka hati.. tp rasa dia tetap sedap..
bahan2 hirisan..
bawang merah
bawang putih
halia
bahan2 lain
hirisan daging yg diperap dgn garam
kicap pekat
sos tiram
satu sudu besar lada hitam yg ditumbuk
brokoli
baby corn
lada benggala
Cara2 memasak
Mula2 panaskan kuali.. pastu masukkan daging.. biar sampai air daging menjadi kering.. bila dah kering angkat letak tepi.. panaskan minyak sesedap rasa.. tumis bahan2 yg dihiris.. pastu masukkan daging, goreng sampai rasa2 dah masak.. lepas daging masak, taruk la sos tiram, kicap pekat, lada hitam.. gaul2 sampai rata.. pastu masukkan air takat mana yg kita nak.. kalau nak kuah lebih, sila la taruk banyak.. agak2 nak mendidih, letak la baby corn.. bila dah mendidih letak la brokoli ngan lada benggala.. senang saja.. makan dgn nasi panas sungguh la sedap..

0 comments:

Post a Comment