Saturday, June 18, 2016

Resepi patin masak tempoyak temerloh

Bila sy bgtau kawan2 cara sy masak patin aritu.. diorng kata tu bkn pure punya.. sbb yg  ori dr pahang masak tak guna bawang.. lam ati sy.. bia la.. sedap jgk.. hehe.. 

So aritu mcm teringin sgt nak makan patin masak tempoyak lg.. ikan patin sy order dr kawan dr Temerloh.. dah try beli patin kat pasar.. tp tak lih makan sbb berbau.. patin dr Temerloh lansung tkde bau.. kali ni nak try yg resepi pure punya.. ternyata yg pure lg sedap dr versi yg sy masak sebelum ni..
Cara2 nak masak pon simpe yang amat..

bahan2
Cili
Kunyit hidup
Tempoyak lagi banyak lg pekat lagi sedap..
Asam keping
Garam
Bunga kantan
Daun kesum

Cara2 nya.. sy blend Cili, kunyit hidup ngan tempoyak.. bubuh air sikit kalau tidak tak hancur bahan2 tu..pastu masukkan dalam periuk.. tambah air lagi mengikut kepekatan yg kita suka.. letak ikan patin, asam keping.. bubuh garam secukup rasa.. akhir sekali letak bunga kantan dan daun kesum.. mmg puas hati.. sy buat aritu boleh makan 4 kali.. siap bubuh dalam freezer sbb kuah ada banyak.. balqis ngan faiq suka ikan patin goreng.. ok la sbb semua org boleh makan ikan patin.. 

0 comments:

Post a Comment