Monday, February 15, 2010

home made chicken chop



tadaaa.. ni dia chicken chop yg diura-urakan.. sdh sekian lama sy teringin makan western food.. hari ni tercapai jgk.. abaikan rupa paras yg kurang menarik.. yg penting sedappp.. masa tgh mengusya2 blog org, terjumpa resepi chicken chop special di blog Dr Shieda.. tgk bahan2 yg diperlukan sungguh simple.. kebanyakan bahan dh mmg ada kat rumah.. patutnya ada wedges skali tp thanx to mr husband sbb lupa beli kentang

so kepada yg berminat mau buat chicken chop, ini bahan2 yg diperlukan.. resepi copied from Dr Shieda blog..

ni bahan2 untuk ayam..

1. 4 ketul ayam.. ikut suka hati bahagian mana.. lagi senang trus ckp dekat penjual ayam tu nk buat chicken chop.. bia dia potong siap2.. seelok2nya jgn tebal sgt nnt lambat masak..

2. bawang putih lam 5-6 ulas dimayang2 halus.. kemudian ditumbuk..

3. lada hitam.. kalo dapat yg sdh lam bentuk serbuk pon ok.. kalo tak.. tumbuk je la sampai lumat..

4. 1 biji telur

5. 4-5 sudu besar tepung jagung.

6. 4 keping roti yg dibakar dulu kemudian di blend bia jd serbuk..

7. 3 keping biskut cracker..

8. garam

cara-caranya ialah..

cuci ayam dulu.. kemudian lumur ayam dgn bawang putih, lada hitam ngan garam.. agak2 rata, lumur pulak ngan telur. kemudian salut ayam dengan tepung jagung diikuti dengan serbuk roti. balik2 ayam bia kena seluruh permukaan.. pastu perap lam peti ais sekejap lam 10 minit.. sebelum goreng, salut ayam lg skali dgn biskut cracker yg telah diramas2 hingga hancur.. goreng la dalam minyak yg banyak.. deep fry gitu..

ni bahan2 untuk coleslow pulak.. resepi ni ingat2 lupa yg kakak ipar ajar sy dulu.. rasa mmg setanding ngan kfc punya.. hehehe

1. kubis suka hati banyak mana..

2. mayonies lady's choice

3. susu segar sy guna susu dutch lady

4. secubit garam..

cara-cara buat sgt la simple.. kubis dihiris halus.. kemudian campur la mayonese sesedap rasa.. lam 3-4 sudu besar.. bergantung ngan jumlas kubis yg dihiris.. pastu bubuh la susu segar agak2 yg perlu.. tabur la garam siket.. letak lam bekas tertutup pastu simpan lam peti ais.. kalo wat malam esk nya br best makan.. nk mkn terus pon bulih..

ni bahan2 untuk buat wedges..

1. kentang

2. kiub pati ayam

cara-cara buat pon simple gak.. kentang dipotong dalam bentuk wedges.. direbus sampai lembut.. sambil2 rebus tu campak la satu kiub pati ayam seketul.. lepas kentang lembut, kentang ditos dan dibuang air nya.. akhir skali goreng la kentang tersebut hingga kekuningan..

sebelum terlupa, sos untuk chicken chop nya boleh dibeli yg sudah siap.. malas la nk buat.. black pepper sauce namanya.. cepat dan mudah.. hehehe..

2 comments:

Janna Wan Muhammad said...

tahniah di atas kejayaan anda membuat chicken chop sendiri..heheeh..and tahniah jgk sbb layout baru ni sgt comeyyy....tp kam..saya serro supo baco blog sayo jah ...sbb layout ni ado iras2 mcm layout blog sayer...hehehee....

AziniMZ said...

tu la kak janna.. lepas setup sy pon sero po layout kak janna.. biru hitam gitu.. tp sy sukaaa.. hihihi..

Post a Comment