Ni lg satu masakan.. suka makan tp tk gemo masak.. ingatkan leceh nak buat.. aritu order ikan patin dr temerloh drpd member.. sblm ni dok goreng je la ikan tu.. aritu en husband request masak tempoyak.. gigih la ke pasar cr bahan..
jadi bahan2 nya adalah seperti berikut..
2 ekor patin saiz sederhana
2 senduk tempoyak
4 cawan air - agak agak pekat kuah disukai
Segenggam cili padi merah - ikut pedas disukai
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
sedikit lengkuas
Secekak daun kesum
1 kuntum bunga kantan
1 keping asam keping
Sedikit garam
Bila sy tanya kat member org temerloh.. resepi pure org pahang tak guna bawang kot.. tp sy guna je.. cara buatnya.. sy blend kan saje bawang merah, bawang putih, cili, kunyit dan lengkuas.. masukkan dalam periuk semua bahan.. tunggu la sampai gelegak.. siapp..
0 comments:
Post a Comment