Masa balik Kelate ari tu.. tiba2 teringin sangat nak makan popia goreng.. merata berhenti kat tempat orang jual kuih.. satu pun takde jual popia goreng.. en husband ajak gi pasar ramadhan sy takmo.. nanti confirm nak popia je, tapi terbeli benda lain.. nekad la balik kerteh ni nak buat sendiri..
Pastu Ahad lepas gi bukak puasa kat KGRP.. ada la popia nya.. mmg sedap.. tp sbb dah kenyang, boleh makan seketul setengah je.. pastu 2-3 hari mula la terkenang semula popia.. mula la menyesal apesal makan sikit je..
Semalam kakak ipar ajak bukak puasa kat rumah dia.. so takyah masak berbuka.. boleh la spend masa wat popia.. google sana google sini, kita combine la resepi supaya jd yang senang dan sedap..
Popia sebelum digoreng
Bahan-bahan
Isi ayam dipotong dadu
Taugeh
Lobak merah diracik
Bawang merah 3 ulas didadu
Bawang putih 2 ulas didadu
lada sulah
garam
cara-caranya.. tumis bawang.. masukkan ayam.. agak2 masak, masukkan garam ngan lada sulah sesedap rasa.. pastu masukkan taugeh ngan carrot.. biarkan sekejap.. tutup api dan biarkan inti sejuk..
Agak-agak dah sejuk boleh la gulung dalam kulit popia.. tengokla gambar sy gulung popia tak cantik.. tp takpe janji sedap.. bawak pegi rumah kakak ipar, sempat makan seketul je.. sebab kekenyangan..
0 comments:
Post a Comment