Tiba-tiba rasa nak makan kari kepala ikan.. nak makan kat kedai mamak idok ler.. dah lama sy ban kedai mamak.. nak makan kat kedai mahal yg amat.. so mari kita buat sendiri.. godek2 resepi jumpa yg simple.. sebelum lupa mari kita catat kat sini..
Bahan-bahan
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
setengah labu bawang besar
dimayang halus
sesudu kecil halba campur - sy guna halba shj
sepeket kecil serbuk kari ikan
air asam jawa
garam
sayur-sayuran, sy guna bendi, terung dan tomato
ikan - sy guna ikan tenggiri, ikan merah pon sedap.. perapkan dulu dengan garam
santan
Cara-cara
Tumis bahan-bahan yg dimayang halus bersama nga halba.. mula-mula sy taknak letak halba sebab lam resepi guna halba campur.. suruh en husband cari kat kedai dia kata takde.. so dia belikan halba saje.. sy ni jenis ikut buku.. kalau resepi kata guna halba campur, sy nak guna halba campur.. tp dah takde nak buat cam mana.. tah cam mana tangan gi capai halba.. guna je la apa yg ada..
pastu masukkan serbuk kari yg dah dibancuh ngan air..tumis, agak2 dah pecah minyak, masukkan air asam jawa.. pastu masukkan santan.. ada org suka guna susu cair.. sy tak pernah masak guna susu cair.. nak jgk guna santan.. takpe la seminggu sekali pon payah sy nak menggulai.. dimaafkan la makan benda bersantan.. dah mendidih, masukkan ikan.. ikan dah masak sikit, baru masukkan sayur-sayuran.. pastu ejas la tahap kemasinan yg disukai..
dah siap br dapat msg dr my dad, kata tak bubuh halba pon takpe.. tp kalau bubuh kari lagi wow.. naseb baik bubuh.. hehe..
0 comments:
Post a Comment